Jemi në sezonin e luleshtrydheve dhe nëse doni të bëni diçka të mirë për trupin tuaj, tani është koha e duhur.
Tashmë kemi shkruar disa herë për faktin se dieta e diabetikëve duhet të jetë e ekuilibruar dhe këshilla e ekspertëve është që frutat të hahen lirshëm, por në sasi të kufizuar. Është shumë e rëndësishme që të dini dhe të kujdeseni për vlerat e glicemisë së çdo fruti, në mënyrë që të mund të keni një pasqyrë se sa shpejt ose ngadalë një frut i caktuar rrit nivelin e glukozës në gjak. Luleshtrydhja është një zgjedhje e shkëlqyer sepse është një ushqim me ngarkesë të ulët glicemie dhe ky frut nuk do të rrisë shpejt nivelin e glukozës në gjak, siç është rasti, për shembull, me shalqinin.
Mbani mend, indeksi glicemik përcakton se sa shpejt një ushqim i caktuar shkakton një rritje të sheqerit në gjak dhe nuk merr parasysh përbërjen ushqyese, që do të thotë se ushqimet që renditen ulët në indeksin glicemik mund të jenë të larta në yndyrë.
Çfarë thotë hulumtimi?
Arsyeja se pse luleshtrydhet janë të mira për trupin tonë u tregua në një nga studimet që studioi fisetin, një flavonoid natyral që gjendet në përqendrime të mëdha tek luleshtrydhet dhe që mund të reduktojë komplikimet e shkaktuara nga diabeti. Flavonoidet janë të rëndësishme për trupin sepse ndihmojnë në mbrojtjen e enëve të gjakut nga ruktura ose rrjedhja, përmirësojnë fuqinë e vitaminës C, mbrojnë qelizat nga oksigjenimi dhe parandalojnë inflamacionin e tepërt në të gjithë trupin, thotë Dr. Pam Maher nga Laboratori i Neurobiologjisë Qelizore të Institutit Salk, i cili e identifikoi fisetinin si një flavonoid neuro-mbrojtës dhjetë vjet më parë.
Maher tha: “Në bimë, flavonoidet veprojnë si krem mbrojtës ndaj diellit dhe mbrojnë gjethet dhe frutat nga insektet. Si ushqim, ato vazhdojnë të ushtrojnë efektin e tyre mbrojtës”.
Megjithatë, profesori David Schubert, kreu i “Laboratorit të Neurobiologjisë Qelizore” pajtohet se rezultati i këtij studimi vetëm konfirmon atë që ne tashmë e dimë, që është se duhet të hamë një dietë të ekuilibruar me sa më shumë ushqim organik të përgatitur.
Pse luleshtrydhet janë të mira për diabetin e tipit 2
Luleshtrydhet janë një burim i shkëlqyer i mikronutrientëve thelbësorë si vitamina C, E dhe acidi folik. Pra, çfarë i bën luleshtrydhet një zgjedhje të mirë për njerëzit me diabet të tipit 2 dhe cilat janë disa mënyra për t’i përfshirë ato në racionet tuaja të përditshme të frutave?
Luleshtrydhet konsiderohen si ushqim me GI të ulët dhe lirisht mund t’i përfshini në dietën tuaj ditore. Sasia totale e karbohidrateve në një ushqim ndikon në nivelet e sheqerit në gjak më shumë sesa burimi i karbohidrateve ose nëse burimi është niseshteja ose sheqeri. Që do të thotë se një racion frutash duhet të përmbajë 15 gram karbohidrate. Madhësia e porcionit varet nga përmbajtja e karbohidrateve të frutave. Avantazhi i të ngrënit të frutave me pak karbohidrate është se mund të konsumoni një pjesë më të madhe. Por, pavarësisht nëse hani fruta me përmbajtje të ulët ose të lartë karbohidrate, për sa kohë që një sasi e caktuar përmban 15 gramë karbohidrate, efekti në sheqerin tuaj në gjak është i njëjtë.
Ne ndajmë me ju një listë të porcioneve të frutave që përmbajnë rreth 15 gram karbohidrate:
- 1/2 mollë ose banane mesatare;
- 1 filxhan manaferra;
- 3/4 filxhan boronica;
- 1 filxhan mjedra;
- 1 filxhan i vogël me luleshtrydhe të plota;
- 1 filxhan pjepër të prerë në kubikë.
Në mënyrë që trupi juaj të funksionojë mirë, përveç një diete të ekuilibruar dhe frutave që mund të përdorni në sasi të caktuara, këshilla është të përfshini në përdorimin tuaj të përditshëm suplementin CuraLin, një suplement ushqimor natyral i prodhuar në Izrael.